Ai o idee. Ce faci cu ea?

O idee de afaceri, da ? Despre asta vorbim aici 😊

Nu o lasa sa fuga din capul tau! Vorbesc foarte serios, nu o lasa. Pune-o pe hartie. Citeste despre subiectul respectiv. Si iar citeste. Incearca sa gasesti pe cineva care lucreaza in domeniul respectiv. 

Sunt doua abordari - hai sa vedem latura optimista in ambele: 

- daca sunt multi jucatori pe piata in acelasi domeniu, inseamna ca cererea este mare

- daca sunt putini, inseamna ca poti avea parte de mai multi clienti

Sfatul nr. 1 - daca iti place sa faci gogosi pentru toata familia, nu inseamna ca azi esti pregatit sa deschizi o gogoserie. 

Sfatul nr. 2 - daca companiei unde esti angajat ii merge bine, nu insemna ca daca tu deschizi o afacere identica, iti va merge si tie la fel de bine

Sfatul nr. 3 - daca nu esti pregatit inca, incepe sa inveti si peste 6 luni vei fi mai pregatit

Eu am o vorba "Incepe azi, pentru ca in septembrie o sa poti zice ce bine ca am inceput in martie"

Indiferent de idee, ea face parte din una din categoriile de mai jos:

- prestare de servicii

- vanzare de bunuri

Prestarea de servicii poate fi facuta de specialisti care au la baza o calificare profesionala: contabil, avocat, it, arhitect, proiectant,  coach, etc. In acest caz, veniturile vor depinde doar de tine. Daca tu deja prestezi servicul respectiv ca si angajat, si ai vrea sa lucrezi ca soloprenor/liber profesionist/consultant, inainte sa-ti dai demisia, incearca urmatoarele:

- intra in contact cu persoanele care deja sunt pe cont propriu, vorbeste cu ele, vezi cum au facut, care au fost pasii, ce sfaturi iti dau - antreprenorii sunt foarte deschisi si ajuta in orice moment

- intra ca si mentor in anumite platforme, de exemplu platforma www.sheismomclub.com, unde poti incepe sa practici pe cont propriu, poti incepe sa ai primii clienti

- daca prestezi servicii, tu esti cea/cel care te vinzi. Asta inseamna ca va trebui sa-ti crezi si cresti un brand personal. Incepe de azi sa faci acest lucru, si daca nu stii cum, apeleaza la profesionisti sa te invete.

- cei care vor sa cumpere de la tine, trebuie sa te cunoasca de undeva, asa ca ar fi bine sa creezi un spatiu in care sa vorbesti despre ceea ce faci - de exemplu, eu pun aici ceea ce fac. Poti sa faci postari in social media (Facebook, Linkedin, Instagram), site, blog sau/si YouTube. 

- daca nu vrei sa te expui, poti sa faci niste parteneriate cu grupuri de profesionisti - de exemplu, daca esti contabil, sa lucrezi cu mai multe firme de contabilitate, pe anumite proiecte. 

- si nu iti da demisia, pana nu ti-ai pus niste bani din care poti trai urmatoarele 6 luni

- si foarte important - sa-ti faci un business plan - asa o sa treci prin tot ce insemna un business

- poti sa-ti faci forma juridica - PFA sau SRL - inca de cand esti angajat

Vanzarea de bunuri, fie ca le produci tu, fie ca le cumperi si le revinzi, presupune sa ai un capital mai mare la inceput pentru a produce sau achizitiona bunurile.

Sfatul meu aici este sa-ti faci un business plan inainte de orice. Trebuie sa-ti cunosti clientii, concurenta, sa pui cifrele pe hartie cat mai realist. Nu te grabi, incepe de azi sa aduni informatii despre concurenta, vorbeste cu ei, citeste despre domeniul respectiv. Daca e sa luam exemplul de mai sus - gogoseria - cate locatii sunt la tine in cartier? cati clienti au zilnic ? (da, stai cate 15 min in diverse zile ale saptamanii, la diverse ore, si numeri clientii) cat costa faina si alte ingrediente? cat costa chiria in zona? faci un total al cheltuielilor, adaugi 20%, si asa iti dai seama cate gogosi ar trebui sa vinzi zilnic ca sa nu iesi in pierdere.

Daca nu te mai regasesti la jobul actual, nu pune presiune pe tine sa iei o decizie de azi pe maine. Pregateste-te, invata, intreba, cere ajutor, investeste in tine si invata ce inseamna sa fii antreprenor. Asa o sa descoperi calea cea mai buna de urmat de tine.



 


Comentarii

Postări populare